Van oude vloer tot houten vloer met vloerverwarming

In april 2022 kochten mijn partner en ik een pareltje van een woning met flink wat achterstallig onderhoud. Nadat we in september eindelijk de sleutel ontvangen hadden zijn we met de aannemer en de parketteur, Michael (Mike) de Bruijn van Trotse Vloeren, door de woning gegaan.

Onze eerste gedachte was om over de boerentegel vloer een houten vloer te gaan leggen, maar Michael vertelde ons al snel dat dit niet mogelijk is omdat er tegels los lagen.

 

‘Begin altijd bij de basis’ zegt Michael. ‘Geen vloer over vloer maar de oude risico’s eerst verwijderen. Veel plavuizen lagen los, hier een parketvloer overheen leggen is vragen om problemen. Ik wil een mooi product neerleggen. Als het fundament goed is dan is het eindproduct top.’

 

Eruit ermee dus! Tja en als de vloer eruit moet dan kun je maar beter meteen vloerverwarming aan laten leggen.

 

We lieten ons door Michael naar Unique Vloerverwarmingen uit Leerdam gaan. Zij informeerde ons, dat zodra de huidige tegelvloer eruit was gehaald er eerste een egaal oppervlak gecreëerd moest worden. Dat was niet geheel onlogisch want er bevonden zich nog 2 convectorputten in de vloer. Deze moesten eerst gedempt worden, nog een extra klus voor de aannemer!

 

En hoe ga je dan zo’n vloer egaliseren? Je hoort verhalen dat er wel 5 cm betonvloer in gestort moet worden en dat iedere centimeter minimaal een week moet drogen. Dat zijn dus 5 weken… We wilde er toch wel heel graag voor de Kerst intrekken. En er moet nog gestuct worden, en geschilderd en….

 

We hebben om advies gevraag bij Jan Willem van der Linden van Stauf.

Hij is ter plekke komen kijken en adviseerde ons om de vloer eerste met reparatie mortel, Stauf RM, zo vlak mogelijk te maken er vervolgens met de Stauf XP 10 te egaliseren. Daarna de vloerverwarming infreezen.

 

Als dat allemaal gedaan was konden de freessleuven weer dicht gezet worden met Stauf RM. Na droging alles licht opschuren en primeren met Stauf VPU155 S om tenslotte de vloer tot een biljartlaken om te toveren met nog een laag Stauf XP 10.

 

Na het plaatsen van de vloerverwarming is de stukadoor gekomen. Nadat het stucwerk droog genoeg was en het schilderwerk gedaan was, kon dan eindelijk de houten vloer erin.

Maar voordat dat gedaan werd, eerst vocht meten. Michael wil zeker zijn dat de vloer er niet meer uit komt de komende jaren.

 

Op 13 december was het dan eindelijk zover! De vloer kon erin! Een prachtige Eiken duoplank afgewerkt met SKYLT Original. Dit is een ultramatte afwerking die er uit ziet alsof de vloer onbehandeld is.

 

‘Veel klanten hebben al veel kennis vooraf verzameld via internet of via kennissen. De meeste mensen weten al precies wat ze willen. Een enkeling wil nog advies over de kleur of uitstraling. Ik gebruik dan kleurenwaaiers of monsterborden. Of de prijs is nog bepalend. Ik adviseer ze vervolgens over de mogelijkheden’ Bij een bestaande vloer maak ik ook wel eens op de vloer zelf een kleurmonster. In dit geval wist de klant precies wat hij wilde dus dat was makkelijk : -). ‘

 

Uiteraard een Fidbox inbouwen! Dat is je eigen zekerheid, maar de verzekering vindt het ook wel fijn.

We zijn hartstikke blij met onze gerenoveerde woning. We genieten enorm van het huis en we hadden het heerlijk warm afgelopen winter. Ook waren we erg blij met de adviezen van de verschillende vakmensen.





 

Guest User