Meest gestelde vragen over parket en vloerverwarming


+ Ik wil parket. Kan parket op vloerverwarming?

Ja parket op vloerverwarming kan prima samen! Er zijn vele houtsoorten en parketsoorten mogelijk. Je leest alles over de mogelijkheden op deze website.

+ Mijn parketvloer is gelegd maar we zijn nog aan het klussen in huis. Kan ik de parketvloer afdekken met bijvoorbeeld stucloper?

Als je parketvloer net is gelegd zal de afwerklaag nog moeten uitharden. Door de vloer volledig af te dekken zal dit uitharden niet goed (genoeg) gebeuren wat bijvoorbeeld vlekken tot gevolg kan hebben. Een stucloper wordt derhalve afgeraden. Wel zijn er ademende afdekvloeren verkrijgbaar die prima geschikt zijn om je vloer te beschermen voor verf of andere schade en toch het parket laten ademen. Zet wel je vloerverwarming op een lagere temperatuur om zweten en condensvorming te voorkomen.

+ Waar moet ik op letten als ik parket op vloerverwarming neem?

Om optimaal te kunnen genieten van de comfortabele warmte van vloerverwarming en parket is het verstandig om de woning te isoleren. De meeste huizen die gebouwd zijn vanaf 1990 zijn voldoende geïsoleerd om vloerverwarming in combinatie met parket te nemen. Is jouw huis voor 1990 gebouwd? Laat dan controleren of deze voldoende geïsoleerd is. De vloerverwarmingsinstallateur kan je alles vertellen over het verduurzamen van de woning.

+ Welke houtsoorten kunnen op vloerverwarming?

Er zijn veel houtsoorten die geschikt zijn om te kiezen als er vloerverwarming is. Dit zijn de houtsoorten Eiken, Merbau, Kambala, Wengé, Afzelia, Eiken gestoomd , Padoek en Teak. Daarnaast zijn de meeste verouderde vloeren geschikt.

+ Ik heb gehoord dat ik bij vloerverwarming de thermostaat op een constante temperatuur moet houden? Loopt dit niet in de papieren?

Nee hoor, een constante temperatuur op de thermostaat loopt niet in de papieren. Wanneer er een constante temperatuur wordt aangehouden hoeft de vloerverwarming minder hard te werken. Daarentegen zal de vloerverwarming bij een lage nacht-temperatuur heel veel energie moeten gebruiken om in de ochtend de woonruimte op een aangename temperatuur te krijgen. Dit opwarmen kost veel meer energie – en dus geld, dan de ruimte op een vaste temperatuur houden. Vergelijk het bijvoorbeeld met een auto: Optrekken van de auto kost meer benzine dan met een vaste snelheid rijden. Ook wisselen van snelheid kost meer benzine. Dit is met vloerverwarming hetzelfde. Daarnaast is een constante temperatuur ook beter voor de houten parketvloer.

+ Wat is een Relatieve luchtvochtigheid?

De Relatieve luchtvochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp in de lucht zit ten opzichte van hoeveel waterdamp er maximaal in de lucht kan zitten. Deze waarden worden uitgedrukt in procenten.

+ Wat is de beste relatieve luchtvochtigheid voor in mijn woning?

Voor hout en dus ook voor een parketvloer hou je de relatieve luchtvochtigheid het beste tussen de 50-65%.

+ Hoe merk ik wanneer de luchtvochtigheid te laag is?

Een te lage luchtvochtigheid ontstaat meestal tijdens de wintermaanden. Door het warm stoken van de woning stook je als het ware het vocht uit de lucht. Er ontstaat droogte in huis. Je merkt dit doordat je een droge mond of ogen krijgt, contactlenzen kunnen gaan irriteren. De parketvloer zal kunnen gaan krimpen en kieren vertonen en kan zelfs bij langdurige droogte scheuren of loskomen.

+ Waarom is relatieve luchtvochtigheid belangrijk voor mijn houten vloer?

Het hout van de parketvloer wordt vóór het leggen teruggedroogd naar 8-9% . Dit hout-vocht-percentage staat in verhouding met een Luchtvochtigheid van 50-65% bij een gemiddelde temperatuur van 20-21 graden. Dus speciaal voor ons Nederlandse klimaat. Wanneer de luchtvochtigheid te laag is zal het parket reageren door te gaan krimpen en kan zelfs bij langdurige droogte scheuren of loskomen van de ondervloer (het hout krult op). (zie RV temperatuur calculator )

+ Mijn houten parketvloer vertoont krimpnaden. Hoe kan ik dit oplossen?

Heeft je houten parketvloer krimpnaden in de winter dan is de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte te laag. Voor een gezond binnenklimaat (voor mens én voor hout) is het belangrijk om de relatieve luchtvochtigheid tussen de 50 en 65% te houden. Dit meet je met behulp van een hygrometer. Is de luchtvochtigheid te laag? Voeg dan vocht aan de ruimte toe met behulp van een luchtbevochtiger. Zowel een hygrometer als luchtbevochtiger zijn te koop bij jouw erkende parketspecialist. Ook zijn er luchtbevochtigers verkrijgbaar die rechtstreeks aangesloten worden op een WTW ventilatiesysteem of met een eigen ventilator als stand alone worden gemonteerd.

+ Hoe kan ik krimp van mijn parketvloer voorkomen?

Voor een gezond binnenklimaat (voor mens én voor hout) is het belangrijk om de relatieve luchtvochtigheid tussen de 50 en 65% te houden. Dit meet je met behulp van een hygrometer. Is de luchtvochtigheid te laag? Voeg dan vocht aan de ruimte toe met behulp van een luchtbevochtiger. Zowel een hygrometer als luchtbevochtiger zijn te koop bij jouw erkende parketspecialist. Ook zijn er luchtbevochtigers verkrijgbaar die rechtstreeks aangesloten worden op een WTW ventilatiesysteem of met een eigen ventilator als stand alone worden gemonteerd.

+ Als mijn vloer krimpt door een te lage luchtvochtigheid en ik schaf een luchtbevochtiger aan zal de vloer zich dan weer herstellen?

Zeker, de vloer zal herstellen, maar dat gebeurt niet direct. Op het moment dat de vloer is gekrompen en pas dan wordt een luchtbevochtiger aangezet dan wordt er in de eerste instantie alleen voor gezorgd dat de vloer niet verder krimpt. In de loop van de tijd zal de vloer zich langzaam gaan herstellen. Dit zal meestal gebeuren na de winterperiode wanneer niet meer gestookt wordt en de luchtvochtigheid in de woonruimte zich helemaal herstelt.

+ Wat is een Hygrometer?

Een hygrometer meet de relatieve luchtvochtigheid in uw huis.

+ Wat is een luchtbevochtiger?

Een luchtbevochtiger voegt, als dat nodig is, vocht aan de lucht toe. Op die manier blijft de relatieve luchtvochtigheid op peil en wordt je gezondheid én je parketvloer beschermd.

+ Waar kan ik een luchtbevochtiger en hygrometer aanschaffen?

Vraag je parketadviseur. Hij helpt bij het kiezen van de juiste producten voor jouw woonsituatie.

+ Waar moet ik op letten bij het gebruik en onderhoud van parket die op vloerverwarming geplaatst is?

Op zich is het onderhoud van de vloer hetzelfde als het onderhoud van een vloer die niet op vloerverwarming is gelegd. Een houten vloer moet geleidelijk opgewarmd en afgekoeld worden om krimpen en uitzetten van het hout te voorkomen. Dit gebeurt op een natuurlijke manier tijdens de seizoensveranderingen.

+ Waarom moet ik twee keer het opstookprocol doorlopen?

De aannemer heeft hoogstwaarschijnlijk voor het opleveren van de woning het opstookprocol uitgevoerd. Wij kunnen echter niet controleren of dit (op de juiste manier) gedaan is. Daarom adviseren wij alsnog (misschien dus voor de 2e keer) het opstookprotocol uit te voeren. De 1e keer is dit om te kijken of er visuele gebreken naar voren komen (denk aan scheuren en lekkages). De 2e keer is dit de 2e cyclus? voor het restvocht wat na de eerste nog omhoog komt.

+ Ik heb de vloerverwarming al 8 weken aan staan. Hoef ik dan geen opstookprotocol te volgen?

Bij het verwarmen van de vloer zal alleen de cement laag boven de leidingen droog worden. Wanneer de verwarming wordt uitzet kan het restvocht wat zich onder de leidingen bevindt naar boven komen. Dit zou de parketvloer kunnen schaden. Daarom moet altijd het opstookprotocol worden gevolgd, ook als de vloerverwarming al langere tijd aan staat.

+ Is het beter om de parketvloer af te werken met lak of met olie?

Voor de parketvloer maakt het niet uit of je deze afwerkt met lak of olie. Beide hebben voor-en nadelen. Daarnaast zijn er ook veel verschillende soorten lak en olie. Het is wel zo dat lak de vloer beter afsluit. Hierdoor kan de vloer iets minder snel reageren op een te lage relatieve luchtvochtigheid. Maar ook bij een gelakte vloer is het heel belangrijk om de relatieve luchtvochtigheid tussen de 50 en 65% te houden om krimpen en zwellen van de vloer te voorkomen. De parketspecialist geeft graag advies over de verschillende soorten vloerafwerkingen en welke afwerking het beste past bij jouw woonsituatie en woonwensen.

+ Een vloerkleed op parket met vloerverwarming, kan dat?

Er zijn veel vloerkleden die speciaal geschikt zijn om te gebruiken op vloerverwarming. Gelukkig maar, want een mooi vloerkleed kan een extra dimensie geven aan wooncomfort. Standaard vloerkleden met een latex onderzijde zijn echter niet geschikt om te gebruiken. De vloerverwarming kan zorgen voor warmteophoping onder het kleed. Het hout kan hierdoor extra gaan krimpen. Wij adviseren daarom de vloer niet af te dekken met een standaard vloerkleed (of met een stucloper tijdens werkzaamheden) omdat dit schade kan toebrengen aan de parketvloer. Open geknoopte kleden, zonder een latex onderzijde kennen wel een behoorlijke warmtedoorgifte en zijn mogelijk. Vraag jouw parketspecialist naar de verschillende mogelijkheden en oplossingen..


Deze animatievideo’s zijn gebaseerd op de meest voorkomende praktijksituaties die worden uitgelegd vanuit 3 personages.

Marloes is starter. Ze gaat samen met haar man Youssef de eerste koopwoning kopen. Ze zijn erg bezig met duurzaamheid en willen graag een parketvloer op hun vloerverwarming met warmtepomp.

Petra is doorgroeier. Ze laat samen met haar man en 2 kinderen een nieuwbouwwoning bouwen en zijn zich aan het oriënteren op een mooie, gezellige en makkelijke vloer.

Bep is senior. Ze gaat verhuizen naar een appartement met een 10Db zwevende dekvloer waar ze een mooie, tijdloze vloer op wil.

Dankzij een unieke branche brede samenwerking van leveranciers, samen met ca. 200 parketspecialisten konden deze animatievideo’s gemaakt worden.

Wil je meer weten over parket op vloerverwarming? Bezoek een erkende parketspecialist bij jou in de regio.