Meest gestelde vragen over parket en vloerverwarming voor parketteurs


+ Hoe kan ik het beste klanten adviseren op de vraag of parket op vloerverwarming mogelijk is ?

Leg uit dat parket op vloerverwarming prima mogelijk is. Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden. Wordt de vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt? Kies dan voor parket met een Rc-waarde < 0,13 m2 K/W. Laat de klant kiezen uit de gechikte hout-en parketsoorten.

+ Wat kan ik doen als er geen mogelijkheid is om het opstookprotocol uit te voeren omdat er geen regelbare thermostaat aanwezig is?

Bij sommige (weersafhankelijk geprogrammeerde) systemen, zoals bij sommige warmtepompen, is een opstookprotocol moeilijk of onmogelijk. In dat geval doe je er het beste aan, om in overleg met de installateur, een tijdelijke, mobiele elektrische verwarming te schakelen op het systeem. Deze kan dan het opstookprotocol doorlopen. De installateur kan je hier meer over vertellen.

+ Moet ik de klant informeren over het opstookprotocol ?

Het opstookprotocol is heel belangrijk om goed aan te houden. Je klant zal deze stapsgewijs moeten volgen. Op deze pagina lees je exact hoe het opstookprotocol werkt. Ook hebben we een schematische weergave gemaakt die je kunt gebruiken om het aam je klant te verduidelijken.

+ Moet het opstookprotocol ook in de zomer worden uitgevoerd?

Ja, het opstookprotocol moet altijd worden uitgevoerd.

+ De stucadoor komt later dan gepland. Waar moet ik rekening mee houden?

Stucen betekent veel vocht. Een eventuele vochtmeting klopt niet meer als daarna de stucadoor nog aan het werk is geweest. Zorg er daarom voor dat je de vochtmeting en inspectie van de vloer pas doet nadat de stucadoor klaar is.

+ Welke houtsoorten zijn geschikt in combinatie met vloerverwarming?

Afrormosia | Afzelia | Bamboe | Europees eiken | Kambala | Merbau | Padoek | Panga Panga | Teak | Wengé

+ Wat doe ik als een klant een houtsoort wil die niet goed te combineren valt met vloerverwarming?

Leg de klant de alternatieven voor van de houtsoorten die wel geschikt zijn. Zorg dat de klant deze altijd te zien krijgt zodat men direct een keuze kan maken en bovendien kan zien dat de alternatieven qua kleur en uitstraling goede vervangers zijn. Kiezen voor een houtsoort die niet geschikt is gaat leiden tot problemen in de toekomst.

+ Welke parketsoorten kan ik toepassen bij vloerverwarming?

In principe kan je Tapis, Bourgogne en meerlaags parket altijd vast verlijmd gebruiken. Ook zijn onder bepaalde omstandigheden zwevend verlegde vloeren mogelijk. Let altijd goed op de maximale Rc-waarde van <0,13 data-preserve-html-node="true" m2 K/W als alleen gebruik wordt gemaakt van vloerverwarming. Het schema met Rc-waarden staat op de homepage.

+ Kan ik parket gaan leggen op een ingefreesde vloerverwarming?

Ja dat kan! Ingefreesde vloerverwarming is op dit moment zeer populair en komt veelvuldig voor bij renovatie en nieuwbouw. Hou rekening met de temperatuur van de aanvoerwarmte. Doordat de leidingen direct onder de egaline afwerklaag liggen mag deze aanvoertemperatuur niet hoger zijn dan 30-32 graden. Controleer altijd de temperatuur van de egaline afwerklaag voordat je de parketvloer gaat leggen. Deze mag niet hoger zijn dan 28 graden!

(Dit in tegenstelling tot een natte vloerverwarming waarbij de leidingen 3 cm onder het zandcement liggen waardoor de aanvoertemperatuur 40 graden kan zijn. Ook bij natte vloerverwarming mag de afwerklaag niet warmer zijn dan 28 graden).

+ Kan ik parket installeren op renovatie opbouw vloerverwarming?

Ja dat kan! Opbouw vloerverwarming systemen die worden gebruikt in de renovatie bouw zijn ook geschikt voor parket. Hou rekening met de temperatuur van de aanvoerwarmte. Doordat de leidingen direct onder de egaline afwerklaag (of afwerkplaat) liggen mag deze aanvoertemperatuur niet hoger zijn dan 30-32 graden. Controleer altijd de temperatuur van de egaline afwerklaag voordat je de parketvloer gaat leggen. Deze mag niet hoger zijn dan 28 graden!

+ Kan parket op elektrische vloerverwarming worden geplaatst?

Ja, parket kan op een aantal varianten van elektrische vloerverwarming. Deze systemen hebben slimme sensoren in de vloer die de onderzijde van de parketvloer niet warmer laten worden dan 28 graden. Daarnaast hebben zij een slimme thermostaat waar je kunt aangeven dat je een parketvloer hebt. Elektrische vloerverwarming zonder deze sensoren en thermostaat voldoen meestal niet. Check in dat geval de leverancier van het systeem en controleer vooral hoe je kunt voorkomen dat de vloer te warm gaat worden.

+ Waarom moet ik twee keer het opstookprocol doorlopen?

De aannemer zou voor het opleveren van de woning het opstookprocol moeten hebben uitgevoerd. Dat is puur een functionele test. Wij kunnen niet controleren of dit (op de juiste manier voor de parketvloer) gedaan is. Daarom adviseren wij alsnog (misschien dus voor de 2e keer) het opstookprotocol uit te voeren. De 1e fase is om te kijken of er visuele gebreken naar voren komen (denk aan scheuren en lekkages). De 2e fase is om het restvocht, wat na de eerste keer opstoken nog omhoog komt, eruit te stoken.

+ De klant heeft de vloerverwarming al 8 weken aan staan. Hoef ik dan geen opstookprotocol te volgen?

Ja! Bij het verwarmen van de vloer zal alleen de cement laag boven de leidingen droog worden. Wanneer de verwarming wordt uitzet kan het restvocht wat zich onder de leidingen bevindt naar boven komen. Dit zou de parketvloer kunnen schaden. Daarom moet altijd het opstookprotocol worden gevolgd, ook als de vloerverwarming al langere tijd aan staat.

+ Kan ik parket in ieder huis met vloerverwarming adviseren?

Wanneer een huis goed is geïsoleerd kan parket op vloerverwarming zonder problemen! Is het huis niet goed geïsoleerd dan is het mogelijk dat de ruimte in zeer extreme, koude omstandigheden moeite heeft om de gewenste temperatuur te halen. Dit heeft niet met de combinatie parket op vloerverwarming te maken maar met de isolatie van het huis.

+ Kan ik parket leggen als er vloerkoeling is?

Ja, dat kan. Let op dat de aanvoertemperatuur niet lager is dan 18°C. En er is beveiliging tegen condensatie nodig. De meest eenvoudige wijze is het plaatsen van een sensor op het koudste deel van de installatie. Deze zal, bij het detecteren van condensvorming, de koeling uitschakelen of de primaire toevoer van gekoeld water in de installatie afsluiten. Een meer gecompliceerde regelaar berekent het dauwpunt (= 100% vochtigheid) en schakelt de installatie uit voordat het dauwpunt bereikt wordt (bijvoorbeeld bij 95% vochtigheid). Advies: plaats een Fidbox zodat je kunt controleren.

+ Hoe voorkom ik condensvorming?

Om condensvorming te voorkomen is het belangrijk dat de eigenaar van het pand een aantal dagen voordat de vloer gelegd gaat worden de vloerverwarming alvast aan zet. Let op dat de water aanvoertemperatuur niet lager is dan 18°C.

+ Hoe kan ik controleren of het voorgeschreven opstookprotocol is nageleefd?

Om te controleren of het opstookprotocol op de juiste manier is uitgevoerd zal de vloertemperatuur steeksproefgewijs moeten worden gemeten. Zorg tijdens de verkoop van de parketvloer ervoor dat je jouw klant goed uitlegt waarvoor het opstookprotocol is en wat er mis kan gaan als het opstookprotocol niet wordt uitgevoerd. Een opstookprotocol duurt in totaal ca. 23 dagen. Reken daarom terug vanaf de legdatum en geef aan de klant aan wanneer deze moet beginnen met opstoken. Spreek met de klant af dat je de vloertemperatuur komt meten wanneer het opstookprotocol 4 dagen na aanvang wordt uitgevoerd (want dan is de temperatuur op zijn hoogste). Meet tijdens die afspraak tevens de luchtvochtigheid. Hiermee geef je de klant ook verantwoordelijkheid en kan je tijdens de meting controleren of de temperatuur wel klopt volgens het opstookprotocol.

+ Waarom moet ik de vloertemperatuur meten voordat ik parket op vloerverwarming ga installeren?

Om garantie geven is het noodzakelijk dat de vloertemperatuur van de cementdekvloer niet hoger komt dan 28 graden. Dus meten is noodzakelijk. Meet ook even voor de zekerheid de aanvoertemperatuur en vermeld deze in uw dossier. Geef de gemeten waarden ook door aan de klant. Hierdoor weet je beide dat de afwerkvloer geschikt is voor het parket.

+ Zijn er controlemogelijkheden op temperatuur na het leggen van de parketvloer?

Je kunt de temperatuur na het leggen van de parketvloer controleren als je gebruik maakt van de Fidbox. De Fidbox controleert zowel de warmte als de vochtwaarde van de ondervloer en de parketvloer en geeft inzicht bij klachten veroorzaakt door een storing van de vloerverwarming of andere problemen, zoals bijvoorbeeld een te lage vochtwaarde of bijvoorbeeld lekkage.

+ Mijn klant heeft balansventilatie. Moet ik hem anders inlichten?

Balansventilatie wordt steeds meer gebruikt in nieuwbouw. Dit kan problemen opleveren in de winter wanneer de klant gaat stoken. Bij een balansventilatie is een luchtbevochtiger een must. Er zijn [luchtbevochtigers][2] verkrijgbaar die rechtstreeks aangesloten worden op een WTW ventilatiesysteem of met een eigen ventilator als stand alone worden gemonteerd.

+ Moet de vloerverwarming uit als ik het parket ga leggen?

Nee, dat hoeft niet. De aanvoertemperatuur mag tijdens het leggen 20 graden zijn. Zo voorkom je dat de vloer té koud wordt en de lijm niet goed zou hechten. Om een goede hechting te krijgen adviseren lijmleveranciers om de lijm te verwerken bij een minimale vloertemperatuur van 15 graden en een minimale ruimte temperatuur van 18 graden. Dus zet de aanvoertemperatuur van het water (op de thermostaat bij de verdeler waar de leidingen die de vloer in gaan) op 20 graden. De vloer zal dan nooit kouder zijn dan 15 graden.

+ Hoe hoog moet de aanvoertemperatuur zijn als ik de vloer ga leggen?

De aanvoertemperatuur (op de thermostaat bij de verdeler waar de leidingen die de vloer in gaan) mag tijdens het leggen 20 graden zijn.

+ Hoe kan ik de aanvoertemperatuur regelen als die optie niet aanwezig is op de verdeler?

De aanvoertemperatuur kan je ook in de verwarmingsketel regelen. Waar dat is in de ketel hangt af van het merk. Dit is vaak lastig uit te vinden. Vraag daarom de installateur, die kan het je zo vertellen.

+ Hoe kan ik erachter komen of een huis geïsoleerd is?

Over het algemeen kan je zeggen dat een huis vanaf 1990 voldoende geïsoleerd is om de combinatie parket op vloerverwarming toe te passen. Is de woning voor 1990 gebouwd dan is het belangrijk om te controleren of er nadien extra isolatie is toegepast.

+ Hoe snel na het opstookprotocol moet ik de vloer leggen?

Wij adviseren om niet te lang te wachten. Het verdient de voorkeur om binnen 3 dagen na het opstookprotocol de vloer te gaan leggen. Meestal wil de bewoner al snel gaan wonen, dus zal dit geen probleem zijn.

+ Moet ik de dekvloer schuren?

Schuur de dekvloer om aanwezige lijm-, gipsresten en overig bouwvuil te verwijderen. Schuur nieuwe anhydriet dekvloeren voorafgaand de start van het opstookprotocol met diamant om het droogproces te bevorderen.

+ Ik heb een anhydriet vloer met vloerverwarming, kan daar een parketvloer op verlijmt worden?

Ja dat kan, de anhydriet vloer moet in dat geval wel eerst goed open geschuurd worden met diamant schijven. Het open schuren zorgt er tevens voor dat de anhydriet vloer goed kan drogen.

+ Mag ik de vloerverwarmingssleuven dichtsmeren met tegellijm?

Nee, tegellijm is niet geschikt voor het dichtsmeren van de sleuven omdat de lijm bros is en er door spanning breukvlakken kunnen ontstaan.

+ Waarom kan de klant beter geen dag-en nachttemperatuur toepassen?

Doordat je geen dag-en nacht temperatuur gebruikt verbruik je minder energie. Want wanneer er een constante temperatuur wordt aangehouden hoeft de verwarming minder hard te werken. Daarentegen zal de verwarming bij een lage nacht-temperatuur heel veel energie moeten gebruiken om in de ochtend de woonruimte op een aangename temperatuur te krijgen. Dit opwarmen kost veel meer energie (Vergelijk het met hard optrekken met je auto bij een stoplicht) – en dus geld, dan de ruimte op een vaste temperatuur houden. Dit geldt met name in een goed geïsoleerde woning.

+ Hoe meet ik het restvochtgehalte van magnesiet?

Wij adviseren een indicatieve meting. Plaats op diverse plaatsen op de magnesietvloer stukjes plastic folie van ca. 65x65 cm met tape (de tape op alle randen aanbrengen zodat het geheel hermetisch is afgesloten en eventueel aanwezig vocht niet kan 'ontsnappen'). Wacht 24 uur en verwijder daarna de folie. Is na het verwijderen van de plastic folie géén natte/donkere plek zichtbaar dan is de magnesietvloer voldoende droog om parket op te leggen. Is er echter wel een natte plek ontstaan of is het magnesiet verkleurd, en is er condens zichtbaar op de binnenzijde van de folie dan moet de vloer langer drogen. Omdat in ongeveer 90% van de situaties waarin men magnesietvloeren aantreft het gaat over bovenverdiepingen in monumentale panden is er in de praktijk weinig restvocht te verwachten. 100% zekerheid is te verkrijgen door een sample te latten darren. Dit gebeurt in een doogstoof.

+ Waarvoor dient het opstookprotocol?

Het opstookprotocol heeft 2 functies. De eerste ronde dient om te testen of de installatie naar behoren werkt. Of er geen lekkages zijn bijvoorbeeld. De tweede ronde dient ervoor om het restvocht uit de dekvloer eruit te stoken. Na deze 2 rondes kan begonnen worden met het installeren van het parket.

+ Welke risico’s zijn er bij het verwijderen van vol vlak verlijmde parketvloeren bij in gefreesde vloerverwarming?

Wanneer de leidingen in de ondergrond destijds niet goed is gecontroleerd of vast gezet, zal bij demontage schade plaats vinden. Het is dan ook van groot belang om parketleggers hierin te scholen over de risico’s.

+ Wat is het verschil tussen infrarood verwarming en elektrische verwarming?

Beide systemen zijn elektrisch. Een elektrische vloerverwarming kan men op de dekvloer verlijmen en egaliseren om zo een vol verlijmde parketvloer te kunnen installeren. Infrarood vloerverwarming ligt los en is geschikt om zwevend op te installeren.

+ Kan ik met de huidige energieprijzen beter voor elektrische vloerverwarming kiezen?

Dit is zeer afhankelijk van de situatie. Veel woningen hebben al wel een aantal zonnepanelen. Echter hebben ze niet afdoende capaciteit. Een hybride warmte pomp biedt dan de juiste keuze.

+ Waarom geen dag-en nachttemperatuur toepassen?

Gelijkmatig stoken is niet alleen energiezuiniger! Het is ook beter voor de parketvloer.

+ Hoe kan ik op een goede manier de luchtvochtigheid in huis op peil houden?

De meesten hygrometers hebben tegenwoordig een geheugen zodat men dit kan uitlezen over meerdere dagen. Verhogen kan men de relatieve luchtvochtigheid met een luchtbevochtiger. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende capaciteiten. Verlagen kan men via een lucht ontvochtiger, ook diverse airco systemen kennen deze functie.

+ Wat doe ik met een ketel of warmte pomp die geprogrammeerd is?

De installateur kan de ketel of warmte pomp eenvoudig op een manueel stand zetten, of op de gewenste temperatuur instellen.

+ Hoe kan ik mijn klant uitleggen hoe om te gaan met een opstookprotocol als er geen thermostaat aanwezig is?

De klant kan een thermometer plaatsen op de dekvloer en deze dagelijks monitoren

+ Hoe krijg ik mijn dossier sluitend. Het is praktisch bijna niet mogelijk een handtekening te krijgen op het uitvoeren vloerverwarming protocol (door de installateur).

Alles draait om communicatie en voorbereiding.In het voortraject dien je de consument schriftelijk op de hoogte te brengen van jouw eisen met betrekking tot de ondergrond. (Een slimme ondernemer heeft dit in zijn/haar algemene voorwaarden staan) Vermeld hier ook duidelijk in dat de eis van het opstookprotocol vanuit de bouw, door de dekvloer industrie is opgesteld. Dit valt dus onder de verplichting van de aannemer. Jouw klant dient via zijn/haar aannemer een schriftelijke bevestiging hebben gekregen van het doorgevoerde opstookprotocol.

+ Wat doe ik wanneer er geen opstookprotocol mogelijk is?

Stel dat de reden is: omdat de warmte pomp nog niet is geleverd. Weet dan dat er mobiele boilers bestaan die je aan kunt sluiten op de vloerverwarming om zo het opstook protocol uit te voeren en de dekvloer goed te laten door drogen.

+ Wat te doen als de warmtepomp is afgesteld op een maximale watertemperatuur van 35°C?

Als de uiterste grens bij verwarmen op 35°C ligt dan hoeft de dekvloer tijdens het opstookprotocol dus ook niet hoger belast te worden dan 35°C.Kan in de warmtepomp een opstookprotocol worden ingesteld dan hoeft dit niet hoger te gaan dan de maximaal ingestelde watertemperatuur. Zie ook opstookprotocol voor lage temperatuurverwarming

+ Wat te doen wanneer op de warmtepomp geen automatisch opstookprotocol kan worden ingesteld?

Kan handmatig de watertemperatuur worden aangepast dan is dat een prima optie. Is dat niet mogelijk, dan de vloer verwarmen door de verwarming in en uit te schakelen met de ruimtethermostaat. Om te voorkomen dat de vloer dan te snel opwarmt zal de tijd waarop de verwarming aanstaat moeten worden gecontroleerd. Hierbij is het kleine vermogen van de warmtepomp in ons voordeel, waardoor het lang kan duren voordat de uiteindelijke watertemperatuur bereikt wordt. Bijvoorbeeld de eerste dag een half uur verwarmen, de tweede dag een uur en zo steeds een half uur langer warmte in de vloer stoppen. De laatste stap is dan dat de vloer weer minimaal 24 uur uitgeschakeld moet zijn geweest.

+ Welke aanvoertemperatuur (LTV) is het beste om mijn huis warm te krijgen bij parket?

Dit is zeer afhankelijk van de isolatie waarde en de aangelegde soort vloerverwarming. Is er een berekeningen gemaakt door de installateur? In een goed geïsoleerde woning waar een correcte vloerverwarming is aangelegd is toch 30ºC aanvoer temperatuur in de winter aan de lage kant. 35ºC voldoet prima, ook in de winter. Belangrijk is om de thermostaat goed in te regelen. Kijk ook hoe snel de thermostaat reageert, ofwel wat is het moment van inschakelen. Stel de thermostaat staat ingeregeld op een kamer temperatuur van 20ºC, maar deze slaat pas aan bij 18ºC dan zit je even in een koude dip.


Deze animatievideo’s zijn gebaseerd op de meest voorkomende praktijksituaties die worden uitgelegd vanuit 3 personages.

Marloes is starter. Ze gaat samen met haar man Youssef de eerste koopwoning kopen. Ze zijn erg bezig met duurzaamheid en willen graag een parketvloer op hun vloerverwarming met warmtepomp.

Petra is doorgroeier. Ze laat samen met haar man en 2 kinderen een nieuwbouwwoning bouwen en zijn zich aan het oriënteren op een mooie, gezellige en makkelijke vloer.

Bep is senior. Ze gaat verhuizen naar een appartement met een 10dB zwevende dekvloer waar ze een mooie, tijdloze vloer op wil.

Dankzij een unieke branche brede samenwerking van leveranciers, samen met ca. 200 parketspecialisten konden deze animatievideo’s gemaakt worden.