Meest gestelde vragen door ontwerpers en designers over toepassingen van parket bij vloerverwarming


+ Ik wil parket adviseren in mijn project. Kan parket op vloerverwarming?

Ja parket op vloerverwarming kan prima samen!

+ Waar moet ik op letten als ik parket op vloerverwarming adviseer?

Om optimaal te kunnen genieten van de comfortabele warmte van vloerverwarming en parket is het verstandig om de woning te isoleren. De meeste huizen die gebouwd zijn vanaf 1990 zijn voldoende geïsoleerd om vloerverwarming in combinatie met parket te nemen. Is de woning voor 1990 gebouwd? Check dan of deze voldoende geïsoleerd is.

+ Welke houtsoorten kunnen op vloerverwarming?

Er zijn veel houtsoorten die geschikt zijn om te kiezen als er vloerverwarming is. Dit zijn de houtsoorten Eiken, Merbau, Kambala, Wengé, Afzelia, Eiken gestoomd , Padoek en Teak. Daarnaast zijn de meeste verouderde vloeren geschikt.

+ Wat is een Relatieve luchtvochtigheid?

De Relatieve luchtvochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp in de lucht zit ten opzichte van hoeveel waterdamp er maximaal in de lucht kan zitten. Deze waarden worden uitgedrukt in procenten.

+ Wat is de beste relatieve luchtvochtigheid voor in de woning?

Voor hout en dus ook voor een parketvloer hou je de relatieve luchtvochtigheid het beste tussen de 50-65%.

+Hoe merk ik wanneer de luchtvochtigheid te laag is?

Een te lage luchtvochtigheid ontstaat meestal tijdens de wintermaanden. Door het warm stoken van de woning stook je als het ware het vocht uit de lucht. Er ontstaat droogte in huis. Je merkt dit doordat je een droge mond of ogen krijgt, contactlenzen kunnen gaan irriteren. De parketvloer zal kunnen gaan krimpen en kieren vertonen en kan zelfs bij langdurige droogte scheuren of loskomen.

+Waarom is relatieve luchtvochtigheid belangrijk voor een houten vloer?

Het hout van de parketvloer wordt vóór het leggen teruggedroogd naar 8-9% . Dit hout-vocht-percentage staat in verhouding met een Luchtvochtigheid van 50-65% bij een gemiddelde temperatuur van 20-21 graden. Dus speciaal voor ons Nederlandse klimaat. Wanneer de luchtvochtigheid te laag is zal het parket reageren door te gaan krimpen en kan zelfs bij langdurige droogte scheuren of loskomen van de ondervloer (het hout krult op). (zie RV temperatuur calculator )

+Hoe kan ik krimp van de parketvloer voorkomen?

Voor een gezond binnenklimaat (voor mens én voor hout) is het belangrijk om de relatieve luchtvochtigheid tussen de 50 en 65% te houden. Dit meet je met behulp van een hygrometer. Is de luchtvochtigheid te laag? Voeg dan vocht aan de ruimte toe met behulp van een luchtbevochtiger. Zowel een hygrometer als luchtbevochtiger zijn te koop bij jouw erkende parketspecialist.

+Wat is een Hygrometer?

Een hygrometer meet de relatieve luchtvochtigheid in uw huis.

+Wat is een luchtbevochtiger?

Een luchtbevochtiger voegt, als dat nodig is, vocht aan de lucht toe. Op die manier blijft de relatieve luchtvochtigheid op peil en wordt je gezondheid én je parketvloer beschermd.

+Waar moet ik op letten bij het gebruik en onderhoud van parket die op vloerverwarming geplaatst is?

Op zich is het onderhoud van de vloer hetzelfde als het onderhoud van een vloer die niet op vloerverwarming is gelegd. Een houten vloer moet geleidelijk opgewarmd en afgekoeld worden om krimpen en uitzetten van het hout te voorkomen. Dit gebeurt op een natuurlijke manier tijdens de seizoensveranderingen.

+Waarom moet ik twee keer het opstookprocol doorlopen?

De aannemer heeft hoogstwaarschijnlijk voor het opleveren van de woning het opstookprocol uitgevoerd. Wij kunnen echter niet controleren of dit (op de juiste manier) gedaan is. Daarom adviseren wij alsnog (misschien dus voor de 2e keer) het opstookprotocol uit te voeren. De 1e keer is dit om te kijken of er visuele gebreken naar voren komen (denk aan scheuren en lekkages). De 2e keer is dit de 2e cyclus? voor het restvocht wat na de eerste nog omhoog komt.

+Is het beter om de parketvloer af te werken met lak of met olie?

Voor de parketvloer maakt het niet uit of je deze afwerkt met lak of olie. Beide hebben voor-en nadelen. Daarnaast zijn er ook veel verschillende soorten lak en olie. Het is wel zo dat lak de vloer beter afsluit. Hierdoor kan de vloer iets minder snel reageren op een te lage relatieve luchtvochtigheid. Maar ook bij een gelakte vloer is het heel belangrijk om de relatieve luchtvochtigheid tussen de 50 en 65% te houden om krimpen en zwellen van de vloer te voorkomen. De parketspecialist geeft graag advies over de verschillende soorten vloerafwerkingen en welke afwerking het beste past bij jouw woonsituatie en woonwensen.

+Een vloerkleed op parket met vloerverwarming, kan dat?

Er zijn veel vloerkleden die speciaal geschikt zijn om te gebruiken op vloerverwarming. Gelukkig maar, want een mooi vloerkleed kan een extra dimensie geven aan wooncomfort. Standaard vloerkleden met een latex onderzijde zijn echter niet geschikt om te gebruiken. De vloerverwarming kan zorgen voor warmteophoping onder het kleed. Het hout kan hierdoor extra gaan krimpen. Wij adviseren daarom de vloer niet af te dekken met een standaard vloerkleed (of met een stucloper tijdens werkzaamheden) omdat dit schade kan toebrengen aan de parketvloer. Open geknoopte kleden, zonder een latex onderzijde kennen wel een behoorlijke warmtedoorgifte en zijn mogelijk.

+ Kan ik parket gaan leggen op een ingefreesde vloerverwarming?

Ja dat kan! Ingefreesde vloerverwarming is op dit moment zeer populair en komt veelvuldig voor bij renovatie en nieuwbouw. Hou rekening met de temperatuur van de aanvoerwarmte. Doordat de leidingen direct onder de egaline afwerklaag liggen mag deze aanvoertemperatuur niet hoger zijn dan 30-32 graden. Controleer altijd de temperatuur van de egaline afwerklaag voordat je de parketvloer gaat leggen. Deze mag niet hoger zijn dan 28 graden! (Dit in tegenstelling tot een natte vloerverwarming waarbij de leidingen 3 cm onder het zandcement liggen waardoor de aanvoertemperatuur 40 graden kan zijn. Ook bij natte vloerverwarming mag de afwerklaag niet warmer zijn dan 28 graden).

+ Kan ik parket installeren op renovatie opbouw vloerverwarming?

Ja dat kan! Opbouw vloerverwarming systemen die worden gebruikt in de renovatie bouw zijn ook geschikt voor parket. Hou rekening met de temperatuur van de aanvoerwarmte. Doordat de leidingen direct onder de egaline afwerklaag (of afwerkplaat) liggen mag deze aanvoertemperatuur niet hoger zijn dan 30-32 graden. Controleer altijd de temperatuur van de egaline afwerklaag voordat je de parketvloer gaat leggen. Deze mag niet hoger zijn dan 28 graden!

+ Kan parket op Electrische vloerverwarming worden geplaatst?

Ja, parket kan op een aantal varianten van electrische vloerverwarming. Deze systemen hebben slimme sensoren in de vloer die de onderzijde van de parketvloer niet warmer laten worden dan 28 graden. Daarnaast hebben zij een slimme thermostaat waar je kunt aangeven dat je een parketvloer hebt. Electrische vloerverwarming zonder deze sensoren en thermostaat voldoen meestal niet. Check in dat geval de leverancier van het systeem en controleer vooral hoe je kunt voorkomen dat de vloer te warm gaat worden.


Deze animatievideo’s zijn gebaseerd op de meest voorkomende praktijksituaties die worden uitgelegd vanuit 3 personages.

Marloes is starter. Ze gaat samen met haar man Youssef de eerste koopwoning kopen. Ze zijn erg bezig met duurzaamheid en willen graag een parketvloer op hun vloerverwarming met warmtepomp.

Petra is doorgroeier. Ze laat samen met haar man en 2 kinderen een nieuwbouwwoning bouwen en zijn zich aan het oriënteren op een mooie, gezellige en makkelijke vloer.

Bep is senior. Ze gaat verhuizen naar een appartement met een 10Db zwevende dekvloer waar ze een mooie, tijdloze vloer op wil.

Dankzij een unieke branche brede samenwerking van leveranciers, samen met ca. 200 parketspecialisten konden deze animatievideo’s gemaakt worden.