Parketvloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming.

Vast verlijmde parketvloeren 

Dit zijn ideale vloeren om te gebruiken met alle soorten vloerverwarming. Deze parketvloeren worden rechtstreeks verlijmd op de bestaande ondervloer, meestal is dit een zand/cement of anhydriet ondervloer, of een renovatievloer met vloerverwarming. Vast verlijmde parketvloeren zijn er in meerdere vormen. De twee bekendste zijn traditioneel parket (het zogenaamde ‘tapis’ en ‘bourgogne’) en tweelaags/meerlaags parket dat is opgebouwd uit een toplaag van massief hout, verlijmd op een multipex onderplaat. 

 
ParketMagazine-parket-en-vloerverwarming-08.jpg
  • Tapis en Bourgogne (traditioneel parket) 

Traditioneel parket wordt door een parketlegger in twee lagen op de ondervloer aangebracht. De eerste laag is een mozaïek eiken onderlaag. Daarna komt de toplaag naar keuze. Traditioneel parket wordt standaard in twee diktes geleverd, Tapis 6 mm en Bourgogne 9 mm dik. Met tapis kunnen de mooiste patronen worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een visgraat,- blokpaneel,- Hongaarse punt,- of een Versailles patroon. Bourgogne wordt meestal gebruikt in de vorm van landhuisdelen of als een bredere visgraat (advies: niet breder dan 14 cm). Na het verlijmen en spijkeren van bovenaf wordt de parketvloer geschuurd en afgewerkt. Voor strak geschuurd werk, maar ook verouderd en gekleurd, in olie of lak, zijn de mogelijkheden vrijwel onbeperkt.

  • Tweelaags/meerlaags parket 10-16 mm

De parketvloer is reeds opgebouwd in twee lagen en kan daardoor direct verlijmd worden op de ondervloer met vloerverwarming. De ondervloer moet wel goed vlak zijn, eventueel is egaliseren noodzakelijk. Deze vloeren zijn door hun minimale dikte (en dus lage weerstand) zeer geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Meerlaags parket kan, net als tapis, in meerdere patronen worden gelegd. De meest voorkomende patronen zijn stroken, visgraat, Hongaarse punt en brede delen (maximaal tot 22,5 cm).


Parketvloeren die minder renderen in combinatie met vloerverwarming

  • Zwevend gelegde vloeren 

    Bij zwevend gelegde vloeren worden alleen de tong-en groef verlijmd of hebben een klik-verbinding. Onder dit type parketvloer (vaak een lamelparket of meerlaags parket) ligt een tussenvloer om loopgeluid te verminderen. Deze ‘zwevende’ constructie, in combinatie met een licht isolerende tussenlaag, is minder geschikt om op vloerverwarming te leggen, omdat het rendement te laag is. Kies je er wel voor om zwevend te leggen kies dan in elk geval voor een geschikte tussenvloer zoals heatfoil.

  • Dikke, massieve planken

    De dikte van 20-22 mm van deze massieve planken zorgt voor een groot rendementsverlies. (meer dan 0,13 [m²K/W])  Door deze te hoge warmteweerstand zijn massieve planken niet geschikt om op vloerverwarming te leggen. Wij adviseren een maximale dikte van 16 mm voor parket te hanteren bij installatie op vloerverwarming.

visgraat-wit-eik-industrieel.jpg

 

De finishing touch…

De afwerking van de parketvloer

Bijna altijd wordt de parketvloer afgewerkt met olie of lak. Naturel of gekleurd. Glanzend of mat. Er is een enorme keuze. Hiermee krijgt de vloer een unieke uitstraling. De parketvloer blijft een leven lang mooi als deze goed wordt verzorgd en regelmatig voorziet van een nieuwe laag olie of lak. De parketspecialist adviseert hoe de vloer het beste onderhouden kan worden. Dit onderhoudsadvies hangt af van de gekozen afwerking maar ook van hoe intensief de ruimte wordt belopen.

Om de vloer de uitstraling te geven alsof deze al jaren oud is kan de parketspecialist de vloer met een structuurbehandeling zodanig bewerken dat er een 3D-effect ontstaat. Met het borstelen van het parket worden de nerven beter zichtbaar, waardoor een ‘antieke’ uitstraling ontstaat.


‘s Winters is de buitenlucht vaak wat droger en omdat de kachel binnen aan gaat wordt de lucht binnen nóg droger. Deze droogheid veroorzaakt niet alleen klachten aan huid, ogen en luchtwegen maar kan, als deze niet wordt gereguleerd, ook scheuren veroorzaken in de parketvloer. Het is daarom heel belangrijk om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden met behulp van een luchtbevochtiger.

Gezonde lucht heeft een relatieve luchtvochtigheid tussen de 50 en 65 %!

Luchtvochtigheid en gezondheid


Tip: Wij adviseren gebruik te maken van een Fidbox. Dit apparaatje controleert continu de temperatuur en het vochtgehalte in de lucht. Mocht hier plotseling iets in veranderen dan ontvangt de bewoner een waarschuwing via de telefoon. Zo kunnen mogelijke problemen worden voorkomen.