Een luchtbevochtiger zorgt voor optimale luchtvochtigheid

Er zijn vele soorten luchtbevochtigers. Deze apparaten houden de luchtvochtigheid op peil door water te verdampen. Hedendaagse bevochtigers kunnen zelfs de lucht ‘schoonmaken’ zodat schadelijke stoffen en bacteriën worden geëlimineerd. Er zijn koud waterverdampers die automatisch werken. Ze worden gemonteerd tussen de kanalen van een WTW-ventilatiesysteem of als standalone ingebouwd in bijvoorbeeld een berging. Ze zijn aangesloten op een watertoevoer en afvoer en aangestuurd door een hygrostaat. Vraag hier naar bij de installateur.

Voor levenslang plezier van de houten vloer dient de luchtvochtigheid binnen tussen de 50 en 65 % te blijven. Dit controleer je met een hygrometer.

vloerverwarming-en-parket.jpg

Wacht niet tot het te droog wordt in huis maar neem tijdig maatregelen. Bij een luchtvochtigheidspercentage van onder de 50% moet direct snel worden ingegrepen om schade aan de vloer (en andere houten meubels) te voorkomen. Het beste is om in de herfst je luchtbevochtiger al aan te zetten.

Is de luchtvochtigheid hoger dan 65% dan kan het gebeuren dat het hout het vocht gaat absorberen waardoor de vloer gaat uitzetten. Neemt dit niet snel af dan kunnen de delen zelfs bol gaan staan. De luchtvochtigheid moet dus snel naar beneden. Dit doe je door goed te ventileren. Werkt dit onvoldoende? Denk dan aan een ontvochtiger of een airconditioning. Deze apparaten onttrekken vocht aan de lucht.

Voor optimale klimaatbeheersing in de woning adviseren wij een klimaatpakket bestaande uit luchtbevochtiger, hygrometer en Fidbox.

Een Fidbox controleert continu het warmte- en vochtgehalte. De gegevens kunnen worden uitgelezen via een app op je telefoon. Wanneer je de Fidbox-app opent krijgt je een waarschuwing als er iets mis gaat. Zo kan er snel worden geschakeld en kunnen grote problemen worden voorkomen.

hygrometer-en-temperatuur.jpg
vloerverwarming-en-parket-02.jpg

 

Tip:

Plaats de hygrometer in het midden van de kamer en niet in de (buurt van de) keuken of badkamer.

Is er een kruipruimte? Controleer dan regelmatig of de aanwezige ventilatieroosters of sleuven niet verstopt zijn geraakt of op een andere manier vrije luchtstroom onder de vloer wordt gehinderd.