Infrarood vloerverwarming en houten vloeren

Houten vloeren zijn populair vanwege hun natuurlijke uitstraling en warmte. Om ervoor te zorgen dat een houten vloer comfortabel blijft, is het belangrijk om het juiste verwarmingssysteem te kiezen. Steeds vaker wordt gekozen voor infrarood/elektrische vloerverwarming. Wat zijn de voordelen en waarmee moet je rekening houden in de praktijk? In dit artikel zullen we bespreken wat je moet weten over de verschillende systemen voor infrarood vloerverwarming in combinatie met houten vloeren.

Wat is infrarood vloerverwarming eigenlijk? 

Infrarood vloerverwarming is een vorm van elektrische vloerverwarming. Infrarood vloerverwarming maakt gebruik van elektromagnetische straling om warmte over te brengen naar de omgeving. Het verwarmingselement zendt infraroodstralen uit, vergelijkbaar met de warmte die je voelt wanneer je in de zon staat. Deze stralen worden geabsorbeerd door objecten en mensen in de kamer, waardoor ze opwarmen. Het resultaat is een gelijkmatige en comfortabele warmteverdeling in de ruimte.

Verschillende systemen voor infrarood vloerverwarming

Er zijn verschillende systemen beschikbaar voor infrarood vloerverwarming. Alle systemen bieden een gelijkmatige warmteverdeling over het gehele oppervlak van de vloer. En ze zijn allemaal zeer dun.

De meest voorkomende systemen zijn:

1. Infrarood verwarmingsfolie

Infrarood verwarmingsfolie is een extreem dunne folie van gelamineerd koolstof. Deze verwarmingsfolie kan rechtstreeks onder de houten vloerbedekking worden geplaatst. De folie is eenvoudig te installeren en zorgt voor een snelle opwarmtijd. 

2. Infrarood kabelsystemen

Infrarood kabelsystemen bestaan uit speciale verwarmingselementen die op de isolatielaag onder de houten vloer worden gelegd. Deze systemen hebben een lange levensduur.

3. Infrarood carbon film panelen

Infrarood carbon film panelen zijn flexibele en dunne panelen met ingebouwde verwarmingsfolie. Ze worden vaak gebruikt bij woningrenovatie omdat ze rechtstreeks op de bestaande vloer kunnen worden aangebracht zonder dat er extra constructieve aanpassingen nodig zijn.

De bekendere merken zijn:

LOFEC - AHT - KARBONIK - SPEEDHEAT

 

Houten vloeren en infrarood vloerverwarming

Hout is een natuurlijk materiaal dat kan uitzetten en krimpen onder invloed van temperatuur- en vochtigheidsveranderingen. Het is daarom belangrijk om bij het combineren van houten vloeren met infrarood vloerverwarming rekening te houden met de volgende factoren:

1. Houtsoort

Over het algemeen geldt dat stabiele houtsoorten beter bestand zijn tegen temperatuurveranderingen en dus geschikter zijn voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. Deze 10 houtsoorten zijn het meest geschikt om te gebruiken: Afrormosia | Afzelia | Bamboe | Europees eiken | Kambala | Merbau | Padoek | Panga Panga | Teak | Wengé. Voor de houten vloer maakt het niet uit welk soort vloerverwarming er geïnstalleerd wordt.

2. Dikte van de vloer

De dikte van de houten vloer kan invloed hebben op de prestaties van infrarood vloerverwarming. Dunne vloeren zullen sneller opwarmen, terwijl dikkere vloeren meer tijd nodig hebben om de warmte door te laten. Op de website https://parketenvloerverwarming.nl/02/home vind je meer informatie over de warmteweerstand.

3. Het opstoken van de elektrische vloerverwarming. 

Na het aanbrengen van de parketvloer kan gelijk gestart worden met het opwarmen van de vloer. Doe dit geleidelijk in stappen van 5°C per dag. Let op dat de temperatuur van de dekvloer nooit hoger mag zijn dan 28°C.

Moderne thermostaten worden (standaard) gevoed met informatie over de vloertemperatuur doordat een vloersensor in de vloer wordt geïnstalleerd. Je kunt de thermostaat zo instellen dat de verwarming automatisch stopt zodra de maximale vloertemperatuur wordt bereikt. Hierdoor wordt de vloer beschermt voor plotselinge pieken in temperatuur.

 

4. Vast of zwevend? Hoe plaatsen we parket op verschillende infrarood verwarmingen?

Je kunt heel goed een meerlaags parket zwevend leggen op infrarood vloerverwarming.

Voor het verlijmen van een parketvloer rechtstreeks op de folie moet de folie aan de ondergrond worden gefixeerd. Dit is bij een aantal producten eenvoudig te doen waarna je de parketvloer er direct overheen kunt lijmen. Voor een tapisparket of als fixatie van de folie niet mogelijk is moet er eerst een zelfdragende constructie gerealiseerd worden met behulp van bijvoorbeeld Fermacell of Norit of Jumpax of Knauf platen van 14-20mm dik. Desgewenst kan je deze plaat egaliseren, voorstrijken of primeren volgens verwerkingsvoorschriften van de leverancier.

Voor de volledige legvoorschriften verwijzen we graag naar de website https://parketenvloerverwarming.nl/02/vloerverwarmingsystemen en/of naar de brochure met legvoorschriften. Deze brochure kan je ook via de website downloaden.

 

 

Voorkom misverstanden. Overleg met de vloerverwarming leverancier over de installatievoorwaarden.

 

Het is altijd aan te raden om vóór installatie van de infrarood vloerverwarming informatie in te winnen bij de leverancier. De leverancier geeft advies over welk systeem het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie en welke voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden.

Daarnaast kan de leverancier je ook informeren over de installatie vereisten en mogelijke beperkingen bij het gebruik van infrarood vloerverwarming met houten vloeren.

Samengevat

Infrarood vloerverwarming kan een uitstekende keuze zijn voor het verwarmen van houten vloeren. Het zorgt voor een gelijkmatige warmteverspreiding. Biedt comfort. Het hout zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Door informatie te vragen bij je leverancier zorg je ervoor dat je de juiste beslissing neemt en geniet van een tevreden klant met behaaglijke warmte in huis.

 

 

Stichting Promotie Houten Vloeren
www.vloerverwarmingenparket.nl

Guest User