banner15b-Vloerverwarming-en-parket.jpg

Altijd warme voeten met
parket op vloerverwarming


Nieuwbouwhuizen worden standaard opgeleverd met vloerverwarming. Vaak in combinatie met een warmte-win installatie en ook met vloerkoeling. Ook in renovatie van woningen en bedrijfspanden wordt steeds vaker gekozen voor vloerverwarming. Deze keuze heeft niet alleen te maken met het feit dat vloerverwarming zorgt voor een comfortabele warmte maar vooral ook omdat vloerverwarming minder energie verbruikt dan traditionele verwarming en dus een duurzaam alternatief is. 

 

Constant een comfortabele warmte én een lagere energienota

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat bij vloerverwarming de ideale temperatuur van een ruimte één tot twee graden lager kan zijn dan wanneer de woning wordt verwarmd door radiatoren? Elke graad lager bespaart 5-6% in het energieverbruik.

Met vloerverwarming gebruik je geen dag-en nacht temperatuur. Wist je trouwens dat dit ook minder energie verbruikt? Wanneer er een constante temperatuur wordt aangehouden hoeft de vloerverwarming minder hard te werken. Daarentegen zal de vloerverwarming bij een lage nacht-temperatuur heel veel energie moeten gebruiken om in de ochtend de woonruimte op een aangename temperatuur te krijgen. Dit opwarmen kost veel meer energie – en dus geld, dan de ruimte op een vaste temperatuur houden.

vloerverwarming vs radiator-parket en vloerverwarming.jpg

 

Ideaal bij warmtepompen, zonneboilers en andere alternatieve warmte opwekkers

Vloerverwarming is een zogenaamd ‘laag temperatuur verwarmingssysteem’. Dit betekent dat je voor vloerverwarming een aanvoertemperatuur nodig hebt die lager is dan 40 °C. Alternatieve warmte opwekkers presteren beter als de aanvoertemperatuur maximaal 40 °C is en ook HR-ketels halen alleen hun hoge rendement als zij niet boven een bepaalde aanvoertemperatuur komen.


De voordelen van vloerverwarming ten opzichte van traditionele verwarming:

Banner-vloerverwarming-en-parket-vloerverwarming-leidingen-01.jpg
  1. Comfortabeler en aangenamer

  2. Zuiniger

  3. Praktischer met inrichten van de woning

  4. Mooier, want geen radiatoren en leidingen in zicht

  5. Hygiënischer, want geen stofophoping

  6. Veiliger, je kunt je niet branden aan een hete radiator

  7. Gezonder binnenklimaat


Vloerverwarming, …een goede keuze!

Warmteleidingen in of op de dekvloer?

In bestaande woningen waar nog geen vloerverwarming is geïnstalleerd kan gekozen worden voor een systeem die het beste bij de wensen en eisen van de bewoners past.

Deze keuze hangt af van:

  • De soort ondervloer:

    • Is de constructievloer van hout dan zal de vloerverwarming op deze vloer worden gelegd. Er kan gekozen worden voor een opbouw met fermacell platen die daarna worden ingefreesd. Of voor kant-en-klare vloerplaten met sleuven, of voor kunststof platen met of zonder isolatie of voor elektrische vloerverwarming.

    • Is de constructievloer van beton dan kan vaak ook gekozen worden om deze dekvloer in te slijpen. Met een speciale, stofvrije, slijpmachine wordt een zogenaamd slakkenhuis patroon in de vloer geslepen waar vervolgens de vloerverwarmingsbuizen in worden gelegd. Een extra opbouwlaag van 5 tot 6 cm, of het verwijderen van de bestaande dekvloer, wordt daarmee overbodig. Isoleren van de vloer gebeurd vaak onder de vloer, in de kruipruimte.

  • De toepassing: Is de vloerverwarming bedoeld als hoofdverwarming of bijverwarming

  • Het budget


Vloerverwarming aanleggen In of op de dekvloer?

 
nat-vloerverwarming.png

Natte, conventionele vloerverwarming

Bij deze eenvoudige en meest gebruikte vloerverwarming worden de buizen direct in de dekvloer aangebracht.

droog-vloerverwarmingkopie.png

Droogbouw vloerverwarming

Er zijn verschillende soorten droogbouw vloerverwarming. Er kan gekozen worden voor het infrezen van de bestaande dekvloer, of voor een kant-en-klaar opbouw systeem. Jouw leverancier vertelt graag meer over de mogelijkheden.


Parket en
opstartprotocol

Nadat de parketvloer is gelegd zal deze moeten ‘wennen’ aan de vloerverwarming. Daarom moet de aanvoertemperatuur in stappen van worden verhoogd. Vraag je installateur naar het opstart advies voor jouw vloerverwarming.

parket acclimatisseren-parket en vloerverwarming.jpg

Parket en luchtvochtigheid

 

Parketvloeren worden bij de fabrikant teruggedroogd tot een vochtpercentage van 7-9%. Dit houtvochtpercentage is in evenwicht met een normale Nederlandse luchtvochtigheid van 50%-65%.

Zorg voor een gezonde luchtvochtigheid in jouw woning. Lees hier hoe.

luchtvochtigheid-parket en vloerverwarming.jpg
 

Lees alles nog eens op je gemak door

In de brochure. Deze kun je downloaden door op de afbeelding te klikken of vraag naar de brochure bij jouw parketspecialist.


/* LinkedIn – insight Tag */