06-vloerverwarming-en-parket-parketolie-parketlak.jpg

Olie of lak? Hardwax of boenwas?

✔ Wat vind je mooi?
✔ Welke kleur spreekt je aan?
✔ Glanzend of mat?
✔ Onderhoudsarm of duurzaam?

Afwerken van je parketvloer

Het kiezen van de voor jou meest geschikte afwerking is een persoonlijke afweging. Want uiteindelijk bepaalt de houtsoort en de afwerking sámen hoe jouw vloer er uit gaat zien. Er valt behoorlijk wat te kiezen qua kleur, glansgraad, onderhoud en duurzaamheid. 

De keuze hangt af een aantal punten. Kies wat je mooi vindt of kies voor praktisch. Praktisch voor jouw woonsituatie. Heb je bijvoorbeeld huisdieren of kleine kinderen? Dan kan de keuze anders worden dan wanneer je alleen woont zonder huisgenoten.

Wij sommen hieronder wat mogelijkheden op. Let wel op dat dit algemene beschrijvingen zijn en algemene indicaties. Jouw parketspecialist informeert je graag verder.

05-vloerverwarming-en-parket-parketolie-parketlak.jpg

Parketlak 

Parketlak zorgt voor een beschermlaag op het hout. In twee of drie lagen wordt een slijtlaag opgebracht, die voor bescherming en bestendigheden zorgt. Zolang deze beschermlaag intact blijft, volstaat stofzuigen en dweilen. Is de laklaag plaatselijk doorgesleten dan zal de vloer in zijn geheel geschuurd moeten worden. Dat zal gemiddeld om de 7 jaar zijn. Plaatselijk herstel is dan niet meer mogelijk. De levensduur van de laklaag kan worden verlengd door de gehele vloer jaarlijks in de polish te zetten of om de twee à drie  jaar te voorzien van een nieuwe laklaag. Dat laatste voordat de bestaande laag is doorgesleten.  

Parketlak is transparant, dat wil zeggen dat er geen kleurpigment aan wordt toegevoegd. Wil je de vloer toch een andere look geven dat is het mogelijk om de vloer te kleuren voor het lakken.

Hierbij is er keuze tussen lakken die het hout onbehandeld laten of juist warmer aankleuren en keuze in glansgraad ultramat – mat – satijn – glans. 

08-vloerverwarming-en-parket-parketolie-parketlak.jpg

Parketolie 

Olie beschermt het hout van binnenuit. Het trekt in het hout. Het vormt dus geen slijtlaag. Bij veel olie-merken volstaat 1 laag. Olie is goedkoper dan lak, zowel in materiaal als in ‘uren’. Door het gebruik zal de bescherming afnemen waardoor water in het hout zou kunnen trekken. Door de vloer goed te onderhouden met door de leverancier voorgeschreven onderhoudsmiddel, en door deze tijdig te voorzien van een nieuwe olie laag, wordt dit voorkomen en heeft de vloer de potentie om door de jaren heen steeds mooier te worden.

Een olie-vloer hoeft – mits het onderhoud goed op peil blijft – nooit meer geschuurd te worden. Dit is dus een heel duurzame afwerking. Ga uit van een jaarlijkse onderhoudsbeurt. Onderhoud kan ook plaatselijk gebeuren. Bij het onderhoud is het gebruik van een 1-schijfboenmachine aan te raden.  

Een olie-afwerking is mat of subtiel zacht glanzend en in heel veel kleuren leverbaar. Ieder merk heeft zijn eigen kleuren. Wit en grijstinten zijn populair. De vloer wordt tegelijk gekleurd en beschermd.  

Hardwax olie

Een andere categorie is hardwax-olie. Sommige hardwax producten zijn filmvormend en te vergelijken met een laksysteem. De slijtweerstand is wel lager dan die van lak, waardoor de onderhoudsfrequentie hoger zal liggen. Denk hierbij aan eens per 2-3 jaar een nieuwe laag en jaarlijks plaatselijk bijwerken. Andere hardwax producten lijken qua resultaat en verwerking op olie. Door het wasbestanddeel worden de bovenste houtporiën gevuld en zal het resultaat een beetje minder mat zijn dan een geoliede vloer. Ook in hardwax olie zijn heel veel kleuren mogelijk. 

Boenwas 

Was wordt meestal gebruikt in combinatie met een impregnerende olie. De was is een extra afwerklaag die een unieke, traditionele glans bereikt, maar wel het meest intensief is in onderhoud. De liefhebber heeft het er graag voor over. De gemiddelde consument vindt dit te veel werk.  



Onderhoud

✔ De beste onderhoudsproducten
✔ Duidelijk en goed advies
✔ Je vloer laten onderhouden.

Laten we voorop stellen dat een houten vloer die geen onderhoud nodig heeft niet bestaat.

Alle type afwerkingen hebben naast stofzuigen en dweilen periodiek hun eigen specifieke aandacht nodig.

Bij lak bestaat dit uit het aanbrengen van polish ofwel het tijdig overlakken van de vloer. Bij olie of hardwax uit het nabehandelen met een onderhoudsproduct om de vlek- en waterbestendigheid op peil te houden. Bij boenwas uit het regelmatig ‘oprossen’ van de bestaande waslaag. 

01-vloerverwarming-en-parket-parketolie-parketlak.jpg

Bij lakvloeren kan het periodieke onderhoud het langst worden uitgesteld voordat de vloer achteruit gaat. Maar gaat de vloer achteruit, dan zal deze in zijn geheel geschuurd dienen te worden. 

Een goed gesloten laklaag zal beter beschermen tegen indringen van vuil en vocht dan de andere afwerkingen, maar een blijvende vlek onopvallend plaatselijk bijwerken is niet mogelijk.  

Bij de andere afwerkingen zal te lang uitstellen van het periodieke onderhoud sneller zichtbaar worden. De vloer wordt dan vlek-gevoeliger. Daar staat tegenover, dat als het onderhoud tijdig wordt uitgevoerd de vloer steeds mooier wordt en nooit meer geschuurd hoeft te worden.


Bescherming

Voorkomen is beter dan…

 

Om er voor te zorgen dat je parketvloer een leven lang meegaat, is het belangrijk dat deze beschermt wordt tegen beschadigingen zoals krassen.

Meestal worden krassen veroorzaakt door het verschuiven van meubilair. Voorzie daarom alle stoel-en tafelpoten van viltjes. Viltjes zijn er in verschillende kwaliteiten. Kies voor de juiste oplossing voor het meubel. Zo zijn er bijvoorbeeld viltjes speciaal voor metalen stoelpoten. Of wieltjes voor burostoelen.

Een andere veroorzaker van krassen is zand. Zandkorrels kunnen als schuurpapier werken. Zand wordt meegenomen onder schoenzolen maar ook in de vacht en onder de pootjes van huisdieren. Een goede deurmat vangt al veel op. Regelmatig stofzuigen (mét parketmond), ‘swifferen’ of vegen doet de rest.

Ook de nagels van huisdieren, naaldhakken of kinder speelgoed kunnen krassen veroorzaken. Tref hiervoor de juiste voorzorgsmaatregelen. Trek bijvoorbeeld je schoenen uit in huis en zorg voor een speelkleed.

Hout houdt niet van water. Let vooral op bij waterbakjes van huisdieren en bloemen en planten die zonder onderschotel op de vloer staan. Een goede deurmat houdt nattigheid van buiten tegen. Ligt er toch water op de vloer? Maak dit dan zo snel mogelijk droog. Bij een goed onderhouden vloer gebeurt er dan niets.

Hou de relatieve luchtvochtigheid altijd goed in de gaten met een hygrometer. Wordt deze te hoog? Zet dan de ramen open om te ventileren. Wordt de luchtvochtigheid te laag? Een luchtbevochtiger zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid op peil blijft. Hier lees je meer over hout en vocht.

07-vloerverwarming-en-parket-parketolie-parketlak.jpg